top of page

Dry Needling

Θεραπεία ξηράς βελόνας

Το dry needling είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιούν οι ιατροί βελονιστές για προβλήματα πόνου και κίνησης που σχετίζονται με τα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης. Με αυτή την τεχνική, ο πάροχος εισάγει λεπτές βελόνες μέσα ή κοντά στα σημεία πυροδότησης. Οι βελόνες διεγείρουν τους μύες σας, γεγονός που τους προκαλεί σύσπαση. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στη βελτίωση του εύρους της κίνησής σας.

Το dry needling είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι ιατροί βελονιστές για τη θεραπεία των μυοσκελετικών πόνων και των κινητικών προβλημάτων. Χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου διαχείρισης του πόνου που μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, διατάσεις και άλλες τεχνικές. Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, ο ιατρός εισάγει λεπτές, βελόνες μέσα στο δέρμα σας για να θεραπεύσει τα υποκείμενα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης.

Τα σημεία πυροδότησης πόνου είναι ευαίσθητες περιοχές που αναπτύσσονται στους μύες σας. Αυτά τα σημεία πυροδότησης είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και μπορεί να είναι επώδυνα όταν αγγίζονται. Μερικές φορές, ένα σημείο πυροδότησης μπορεί να βρίσκεται κοντά στη θέση του πόνου σας. Αλλά είναι επίσης συχνά η αιτία του αναφερόμενου πόνου. Ο αναφερόμενος πόνος είναι ο πόνος που επηρεάζει ένα άλλο μέρος του σώματός σας.

Όταν το dry needling εφαρμόζεται στους μύες και τους ιστούς σας, μπορεί να μειώσει το σφίξιμο, να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τον τοπικό και τον αναφερόμενο πόνο. Οι ιατροί χρησιμοποιούν συμπαγείς βελόνες που δεν περιέχουν κανένα είδος φαρμάκου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνική ονομάζεται "ξηρή". Τίποτα δεν εγχέεται στο σώμα σας. Οι ενέσεις στα σημεία trigger αποτελούν μία διαφορετική προσέγγιση. Περιέχουν φάρμακο και εκτελούνται από ιατρό.

Άλλα ονόματα για το dry needling είναι trigger point dry needling και ενδομυϊκή διέγερση.

Πώς λειτουργεί το dry needling;


Όταν ο μυς σας χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά οι μυϊκές σας ίνες δεν έχουν επαρκή παροχή αίματος. Όταν δεν έχουν την κανονική παροχή αίματος, δε λαμβάνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που επιτρέπουν στους μύες σας να επιστρέψουν στην κανονική κατάσταση ηρεμίας τους.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο ιστός κοντά στο σημείο ενεργοποίησης γίνεται πιο όξινος. Τα νεύρα σας ευαισθητοποιούνται, γεγονός που καθιστά την περιοχή επώδυνη.

Η διέγερση ενός σημείου πυροδότησης με μια βελόνα βοηθάει στην επαναφορά της φυσιολογικής παροχής αίματος, έτσι ώστε στην περιοχή να απελευθερωθεί η ένταση. Η αίσθηση του τσιμπήματος μπορεί επίσης να πυροδοτήσει νευρικές ίνες που διεγείρουν τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει ενδορφίνες, το φυσικό φάρμακο του σώματός σας για τον πόνο.

Μόλις ο ιατρός σας εντοπίσει ένα σημείο trigger, θα εισάγει μια βελόνα στο δέρμα σας απευθείας σε αυτό. Μπορεί να μετακινήσει λίγο τη βελόνα για να προσπαθήσει να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται τοπική αντίδραση σύσπασης - έναν γρήγορο σπασμό του μυός σας. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι ότι ο μυς σας αντιδρά.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται βελτίωση στον πόνο και την κινητικότητά τους σχεδόν αμέσως μετά από μια συνεδρία dry needling. Για άλλους, χρειάζονται περισσότερες από μία συνεδρίες.

Πονάει το dry needling;


Τα σημεία trigger είναι συνήθως επώδυνα στην αφή. Έτσι, πριν από το needling, μπορεί να νιώσετε κάποιο πόνο ενώ ο ιατρός σας εντοπίζει το σημείο ενεργοποίησης.


Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δυσφορία κατά τη διάρκεια του needling. Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται τη βελόνα να εισέρχεται επειδή είναι τόσο μικρή, αλλά άλλες φορές, θα αισθανθούν ένα ήπιο τσίμπημα. Όταν η βελόνα βρίσκεται στο σημείο πυροδότησης, μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλέσει αντίδραση με ήπιες συσπάσεις. Στη συνέχεια, μπορεί να νιώσετε σφίξιμο ή πόνο κοντά στο σημείο της εισαγωγής, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κινείστε και να τεντώνεστε.


Τι κάνει το dry needling;


Το dry needling μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αύξηση του εύρους της κίνησής σας. Οι παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπιστούν με το dry needling περιλαμβάνουν:

 

 • Προβλήματα αρθρώσεων

 • Προβλήματα δίσκου

 • Τενοντίτιδα

 • Ημικρανίες και πονοκέφαλοι τύπου τάσης

 • Προβλήματα της γνάθου και του στόματος, όπως διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης

 • Ισχυρός τραυματισμός.

 • Διαταραχές επαναλαμβανόμενης κίνησης, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 • Θέματα σπονδυλικής στήλης

 • Πόνος στην πύελο

 • Νυχτερινές κράμπες

 • Πόνος-φάντασμα των άκρων

 • Μεθερπητική νευραλγία ως επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα


Ποιοι δεν πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπείες dry needling;


Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων που δεν θα πρέπει να δέχονται dry needling. Οι ιατροί δε συνιστούν τη διαδικασία για παιδιά κάτω των 12 ετών, επειδή μπορεί να είναι επώδυνη. Τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα πρέπει να δώσετε τη συγκατάθεσή σας και θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε άλλες λιγότερο επεμβατικές επιλογές.

Άλλες ομάδες που θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν λάβουν θεραπεία περιλαμβάνουν άτομα που:

 • Είναι έγκυες

 • Δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τη θεραπεία

 • Φοβούνται πολύ τις βελόνες

 • Έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

 • Έχουν μόλις υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση

 • Παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα


Τι συμβαίνει πριν από μια θεραπεία με ξηρή βελόνα;


Πριν από κάθε θεραπεία με dry needling, ο ιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση. Πρέπει να καθορίσει εάν το dry needling είναι κατάλληλο για εσάς. Εάν πιστεύει ότι είστε υποψήφιος, ο ιατρός θα σας εξηγήσει πώς λειτουργεί η θεραπεία και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας με dry needling;


Αρχικά, ο ιατρός σας θα αποστειρώσει την περιοχή θεραπείας και θα προετοιμάσει τη βελόνα. Οι βελόνες είναι πάντα αποστειρωμένες και μιας χρήσης. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει το ένα χέρι ή τα δάχτυλά του για να ψηλαφίσει την περιοχή για να εντοπίσει το σημείο ενεργοποίησης. Με το άλλο τουςχέρι, θα τοποθετήσει τη βελόνα που περιβάλλεται από έναν πλαστικό σωλήνα-οδηγό- πάνω στην περιοχή. Ο σωλήνας-οδηγός βοηθά τον ιατρός σας να τοποθετήσει με ακρίβεια τη βελόνα στη θέση της.


Ο ιατρός σας θα τοποθετήσει απαλά τη βελόνα στο ανώτερο στρώμα του δέρματός σας (επιδερμίδα) και θα απορρίψει τον οδηγό σωλήνα. Η τεχνική που χρησιμοποιεί ο κάθε ιατρός μπορεί να διαφέρει. Οι συνήθεις τεχνικές dry-needling περιλαμβάνουν:


Επιφανειακό: Ο ιατρός σας θα εισάγει τη βελόνα 5 έως 10 χιλιοστά στο κατώτερο στρώμα του δέρματός σας (υποδόριο ιστό) πάνω από το σημείο ενεργοποίησης.


Βαθιά: Ο πάροχός σας θα εισάγει τη βελόνα πέρα από τον υποδόριο ιστό βαθιά μέσα στον μυ σας για να διεισδύσει στο σημείο ενεργοποίησης.


Ανάλογα με την τεχνική, ο πάροχός σας μπορεί να αφήσει τη βελόνα στη θέση της από δευτερόλεπτα έως 20 λεπτά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την τεχνική εμβολισμού. Η μέθοδος αυτήπεριλαμβάνει τη γρήγορη μετακίνηση της βελόνας πάνω-κάτω μέσα στον ιστό.


Ο ιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο μία έως δύο βελόνες κατά την πρώτη σας θεραπεία. Μόλις δει την ανταπόκρισή σας στη μέθοδο, ο πάροχός σας μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερες βελόνες. Αυτό εξαρτάται από την κατάστασή σας.

 

Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν έως και 10-15 βελόνες κατά μήκος της σπονδυλικής σας στήλης για μια θεραπεία της ράχης.


Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να αισθανθείτε ήπιο μυϊκό πόνο ή συσπάσεις. Αυτές οι αισθήσεις είναι φυσιολογικές και αποτελούν ένδειξη ότι οι μύες σας ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

Τι συμβαίνει μετά τη διαδικασία dry needling;


Μετά τη θεραπεία dry needling, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τη βελόνα και θα εξετάσει το δέρμα σας για τυχόν αντιδράσεις. Θα απορρίψει τη βελόνα σε ένα δοχείο ιατρικών αιχμηρών αντικειμένων. Στη συνέχεια, ο ιατρός σας θα σας ζητήσει να σηκωθείτε αργά. Εάν αισθάνεστε ζάλη, θα σας ζητήσει να καθίσετε και να ξεκουραστείτε πριν φύγετε από το ιατρείο.

Μετά τη θεραπεία σας, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Μπορεί να νιώσετε αυξημένο μυϊκό πόνο μετά τη θεραπεία, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κινείστε. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να διαρκέσει για 24 έως 36 ώρες. Ενδέχεται να παρατηρήσετε κάποιους μώλωπες κοντά στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία. Αυτός ο μώλωπας μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα.
 

Κίνδυνοι / Οφέλη


Ως μέρος του συνολικού σχεδίου θεραπείας σας, το dry needling έχει πολλά οφέλη. Η διαδικασία γενικά θεωρείται ασφαλής. Εμπεριέχει χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών εάν εκτελείται από εκπαιδευμένο ιατρό.

Έρευνες δείχνουν ότι το dry needling μπορεί να απελευθερώσει τα σημεία πυροδότησης πόνου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου και της δυσκαμψίας σας. Η απελευθέρωση των σημείων ενεργοποίησης μπορεί επίσης να αυξήσει την ευελιξία σας και να βελτιώσει το εύρος της κίνησής σας.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του dry needling;


Η πιο συχνή παρενέργεια του dry needling είναι ο πόνος κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

Άλλες παρενέργειες είναι συνήθως ήσσονος σημασίας. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκαμψία

 • Μώλωπες στο σημείο εισαγωγής ή κοντά σε αυτό

 • Λιποθυμία

 • Κόπωση

 • Υπάρχει επίσης σπανίως κίνδυνος μόλυνσης. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι ο ιατρός σας έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για την πρόληψη των λοιμώξεων.

 • Οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ωστόσο, εάν παρουσιάσετε αιμορραγία από το σημείο εισαγωγής, ασκείστε σταθερή πίεση και επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εάν εμφανιστεί δύσπνοια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή καλέστε αμέσως το 166. Εάν η βελόνα έγινε στη θωρακική σας περιοχή, μπορεί να προκληθεί πνευμοθώρακας. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά απαιτεί ακτινογραφία θώρακα και περαιτέρω φροντίδα.

 


Dry needling vs. βελονισμός - ποια είναι η διαφορά;


Το dry needling δεν είναι το ίδιο με τον βελονισμό. Και οι δύο διαδικασίες περιλαμβάνουν τη διείσδυση βελόνων στο δέρμα σας. Χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο βελονών, αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες.

Διαφορετικοί πάροχοι με διαφορετική εκπαίδευση εκτελούν dry needling ή βελονισμό. Ο βελονισμός εκτελείται από αδειούχους  ιατρούς βελονιστές και βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ενώ το dry needling βασίζεται στη δυτική ιατρική και στην αξιολόγηση των προτύπων πόνου, των στάσεων, των ελαττωματικών προτύπων κίνησης και των μυοσκελετικών εξετάσεων.

Ο βελονισμός αντιμετωπίζει τον μυοσκελετικό πόνο αλλά και άλλα συστήματα του σώματός σας. Το dry needling επιδρά στο μυϊκό ιστό με στόχο τη μείωση του πόνου, την αδρανοποίηση των σημείων ενεργοποίησης και τη βελτίωση της κίνησης. Συνήθως χρησιμοποιείται ως μέρος μιας ευρύτερης θεραπευτικής προσέγγισης που περιλαμβάνει και άλλες θεραπείες.

Tο dry needling εκτελείται από αδειούχους  ιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί στη διαδικασία.

Το dry needling είναι μια ασφαλής, ελάχιστα επώδυνη και συχνά πολύ αποτελεσματική τεχνική για ασθενείς με ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις. Αν και θεωρείται ασφαλές, είναι επεμβατικό. Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει πρώτα πιο συντηρητικές θεραπείες.

bottom of page