top of page

Αυχεναλγία

Ο πόνος στον αυχένα, μερικές φορές αποκαλούμενος αυχενικός πόνος, είναι πόνος στη σπονδυλική στήλη ή γύρω από αυτή ή και κάτω από το κεφάλι σας. Ο αυχένας είναι επίσης γνωστός ως αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος στον αυχένα είναι κοινό σύμπτωμα πολλών διαφορετικών τραυματισμών και ιατρικών καταστάσεων.

 

Μπορεί να έχετε αξονικό πόνο στον αυχένα (τον αισθάνεστε κυρίως στον αυχένα σας) ή ριζιτικό πόνο στον αυχένα (πόνο που αντανακλά σε άλλες περιοχές, όπως στους ώμους ή τα χέρια σας). Μπορεί να είναι οξύς (που διαρκεί από ημέρες έως έξι εβδομάδες) ή χρόνιος (που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες).

 

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να παρεμποδίσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να μειώσει την ποιότητα της ζωής σας εάν δεν αντιμετωπιστεί.

 

Ευτυχώς, οι περισσότερες αιτίες του πόνου στον αυχένα δεν είναι σοβαρές και βελτιώνονται με συντηρητικές θεραπείες, όπως τα παυσίπονα, η άσκηση και η διαχείριση του στρες.

 

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν τον πόνο ως εξής:

 

  • Ένας επίμονος πόνος.

  • Αίσθημα τραυματισμού ή κάψιμο.

  • Ένας οξύς πόνος που μεταφέρεται από τον αυχένα στους ώμους ή τα χέρια τους.

 

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα, όπως:

 

  • Πονοκέφαλο

  • Δυσκαμψία στον αυχένα, τους ώμους και το άνω μέρος της πλάτης

  • Αδυναμία να γυρίσετε τον αυχένα σας ή να γείρετε το κεφάλι σας

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα (καρφίτσες και βελόνες) στους ώμους ή τα χέρια σας.

Επιδημιολογία 

Ο πόνος στον αυχένα είναι συχνός, επηρεάζοντας το 10% έως 20% των ενηλίκων. Είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Η πιθανότητα εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία.

Πιθανές αιτίες

Συνήθεις αιτίες του πόνου στον αυχένα ή της αυχενικής μοίρας είναι η καταπόνηση, ο τραυματισμός και το στρες.Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκύψει από σωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την καταπόνηση, τον τραυματισμό ή τη γήρανση ή μπορεί να σχετίζεται με το στρες.

Αίτια

 

Ο πόνος στον αυχένα έχει πολλές πιθανές αιτίες, μεταξύ των οποίων:

 

Γήρανση: Καθώς γερνάτε, η φυσική φθορά μπορεί να προκαλέσει φθορά ή εκφυλισμό τμημάτων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης, προκαλώντας πόνο. Εκφυλιστικές καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα (η φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων) και η σπονδυλική στένωση (στένωση των διαστημάτων στη σπονδυλική σας στήλη) μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στον αυχένα. Με την πάροδο του χρόνου, το στρες και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν αποδυνάμωση των δίσκων στη σπονδυλική σας στήλη, προκαλώντας δισκοκήλη ή τσίμπημα νεύρου.

Σωματική καταπόνηση: Η υπερβολική χρήση των μυών του αυχένα σας κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων ή επίπονων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και πόνο. Η κακή στάση του σώματος, οι αδύναμοι κοιλιακοί μύες και το μεγαλύτερο σωματικό βάρος μπορούν να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης και να συμβάλουν στον πόνο στον αυχένα. Για παράδειγμα, η καταπόνηση του αυχένα σας ενώ  βλέπετε την οθόνη ενός υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποτελεί κοινή αιτία πόνου στον αυχένα.

Ψυχικό στρες: Το σφίξιμο των μυών του αυχένα σας επειδή είστε αγχωμένοι μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα. Πολλοί άνθρωποι που σφίγγουν αυτούς τους μύες όταν είναι αγχωμένοι ή ταραγμένοι δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν μέχρι να αρχίσει να πονάει ο αυχένας τους.

Τραυματισμός: Το τραύμα και άλλοι τραυματισμοί μπορεί να βλάψουν τους μύες, τους συνδέσμους, τους δίσκους, τις σπονδυλικές αρθρώσεις και τις νευρικές ρίζες και να οδηγήσουν σε πόνο στον αυχένα. Ο τραυματισμός του αυχνένα κατά τη διάρκεια αυτοκινητιστικών ατυχημάτων είναι ένα συχνό αίτιο.

Όγκοι: Μπορούν να ασκήσουν πίεση στα νεύρα του αυχένα, προκαλώντας πόνο.

Άλλες καταστάσεις υγείας: Ο πόνος στον αυχένα είναι σύμπτωμα πολλών καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του καρκίνου.

Διάγνωση

Συνήθως, ένα ιατρικό ιστορικό και μια φυσική εξέταση αρκούν για να διαγνώσει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης την αιτία του πόνου στον αυχένα. Ο ιατρός σας θα αποκλείσει πρώτα τις σοβαρές αιτίες του πόνου στον αυχένα, όπως την πίεση στον νωτιαίο μυελό, τη μυελοπάθεια, μια λοίμωξη ή τον καρκίνο.

 

Ιατρικό ιστορικό: Ο ιατρός σας θα σας ρωτήσει για προηγούμενους τραυματισμούς στον αυχένα που μπορεί να έχουν προκαλέσει whiplash τραύμα ή κήλη δίσκου. Μπορεί να ρωτήσει για την εργασία ή άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να καταπονήσουν τον αυχένα σας. Θα ρωτήσει για τον πόνο σας, συμπεριλαμβανομένου του πότε ξεκίνησε, πού εντοπίζεται, πόσο διαρκεί και πόσο έντονος είναι.

Φυσική εξέταση: Ο γιατρός σας θα ελέγξει την ευθυγράμμιση του κεφαλιού και του αυχένα σας και θα παρατηρήσει το εύρος της κίνησής σας όταν κινείτε τον αυχένα σας. Θα ψηλαφίσει τον αυχένα και τους υποστηρικτικούς μύες σας για να ελέγξει για ευαισθησία και σημάδια καταπόνησης.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις συνήθως δεν είναι απαραίτητες για να εντοπιστεί τι προκαλεί τον πόνο στον αυχένα. Παρόλα αυτά, ο ιατρός σας μπορεί να ζητήσει εικόνες από τον αυχένα σας, εάν υποπτεύεται σοβαρό τραυματισμό ή εάν αντιμετωπίζεται έντονος πόνο που δεν βελτιώνεται.

Ακτίνες Χ: Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν προβλήματα με τα οστά ή τους μαλακούς ιστούς σας που μπορεί να προκαλούν πόνο στον αυχένα. Μια ακτινογραφία μπορεί να δείξει προβλήματα με την αυχενική ευθυγράμμιση, κατάγματα και ολίσθηση δίσκων, και είναι

Διάγνωση

Συνήθως, ένα ιατρικό ιστορικό και μια φυσική εξέταση αρκούν για να διαγνώσει ο ιατρός την αιτία του πόνου στον αυχένα. Ο ιατρός θα αποκλείσει πρώτα τις σοβαρές αιτίες του πόνου στον αυχένα, όπως η πίεση στον νωτιαίο μυελό σας, η μυελοπάθεια, μια λοίμωξη ή τον καρκίνο.

 

Ιατρικό ιστορικό: Ο ιατρός σας θα σας ρωτήσει για προηγούμενους τραυματισμούς στον αυχένα που μπορεί να έχουν προκαλέσει whiplash ή μία κήλη δίσκου. Μπορεί να ρωτήσει για την εργασία ή άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να καταπονήσουν τον αυχένα σας. Θα ρωτήσει για τον πόνο σας, συμπεριλαμβανομένου του πότε ξεκίνησε, πού εντοπίζεται, πόσο διαρκεί και πόσο έντονος είναι.

Φυσική εξέταση: Ο γιατρός σας θα ελέγξει την ευθυγράμμιση του κεφαλιού και του αυχένα σας και θα παρατηρήσει το εύρος της κίνησής σας όταν κινείτε τον αυχένα σας. Θα ψηλαφίσει τον αυχένα και τους υποστηρικτικούς μύες σας για να ελέγξει για ευαισθησία και σημάδια καταπόνησης.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις συνήθως δεν είναι απαραίτητες για να εντοπιστεί τι προκαλεί τον πόνο στον αυχένα. Παρόλα αυτά, ο πάροχος μπορεί να ζητήσεις απεικονιστικές εξετάσεις εάν υποπτεύεται σοβαρό τραυματισμό ή εάν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο που δεν βελτιώνεται.

Ακτίνες Χ: Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν προβλήματα με τα οστά ή τους μαλακούς ιστούς σας που μπορεί να προκαλούν πόνο στον αυχένα. Μια ακτινογραφία μπορεί να δείξει προβλήματα με την αυχενική ευθυγράμμιση, κατάγματα, ολίσθηση δίσκων και μπορεί να ανιχνεύσει αρθρίτιδα.

Μαγνητική τομογραφία (MRI): Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει προβλήματα με τον νωτιαίο μυελό, τα νεύρα, τον μυελό των οστών και τους μαλακούς ιστούς. Μπορεί να δείξει αν ένας δίσκος έχει ολισθήσει από τη θέση του, σημάδια λοίμωξης και μάζες που μπορεί να προκαλούν πόνο στον αυχένα, όπως μια κύστη.

Αξονική τομογραφία (CT): Η αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν δεν είναι διαθέσιμη η μαγνητική τομογραφία. Μπορεί να δείξει οστικές εξάρσεις και σημάδια οστικής φθοράς.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιατρός σας μπορεί να προτείνει πρόσθετες εξετάσεις, όπως:

 

Ηλεκτροδιαγνωστικές εξετάσεις: Αυτές οι εξετάσεις ελέγχουν τη λειτουργία των νεύρων και την ανταπόκριση των μυών σας. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν μελέτες νευρικής αγωγιμότητας και, σπάνια, μυελογραφία εάν αντενδείκνυται η μαγνητική τομογραφία.

Εργαστηριακές εξετάσεις: Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό σας να εντοπίσει άλλες αιτίες του πόνου στον αυχένα εκτός από μυοσκελετικές κακώσεις, όπως λοιμώξεις, ρευματολογικές παθήσεις ή καρκίνους. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γενική αίματος, ανάλυση ούρων και δείκτες φλεγμονής.

Θεραπεία

Η θεραπεία αποσκοπεί στην ανακούφιση του πόνου σας και στη βελτίωση της κίνησης του αυχένα σας. Οι περισσότερες αιτίες του πόνου στον αυχένα βελτιώνονται τελικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ο θεράπων ιατρός σας θα σας προτείνει θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας, όπως:

 

Φάρμακα κατά του πόνου και μυοχαλαρωτικά: Τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής στον αυχένα, και τα μυοχαλαρωτικά για να βοηθήσουν τους μυες του αυχένα σας να αποκατασταθούν, είναι συνήθεις θεραπείες πρώτης γραμμής για τον πόνο στον αυχένα.

Φυσικοθεραπεία: Μπορεί να συνεργαστείτε με έναν φυσικοθεραπευτή ή έναν γυμναστή για να μάθετε ασκήσεις και κινήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες και τους τένοντες στον αυχένα σας και βελτιώνουν την ευλυγισία.

Μονάδα διαδερμικής ηλεκτρικής νευρικής διέγερσης (TENS): Μια μονάδα TENS εφαρμόζει ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλού επιπέδου στο δέρμα σας κοντά στα νεύρα σας για να διακόψει το σήμα πόνου που προκαλεί δυσφορία. Πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρός σας πριν χρησιμοποιήσετε μια μονάδα TENS.

Στεροειδείς ενέσεις: Μια ένεση κοντά στις νευρικές ρίζες μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ανακουφίσει τον πόνο.

Συμπληρωματικές θεραπείες: Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει βελονισμό, οστεοπαθητική για την ανακούφιση του πόνου ή μασάζ για να χαλαρώσουν οι σφιγμένοι μύες που συμβάλλουν στη δυσφορία σας. 

Χειρουργική επέμβαση: Οι περισσότερες αιτίες του πόνου στον αυχένα δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση εάν ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι της σπονδυλικής σας στήλης έχουν μετατοπιστεί από τη θέση τους ή ασκούν πίεση στα νεύρα σας.

Εάν ο πόνος σας είναι έντονος, μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστείτε με έναν ειδικό Νευροχειρουργό σπονδυλικής στήλης. 

Αυτοθεραπεία

Εκτός από τη λήψη ανακουφιστικών φαρμάκων, μπορείτε να λάβετε μέτρα στο σπίτι για να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα, όπως:

 

Θερμοθεραπεία: Κάντε ένα ζεστό ντους ή τοποθετήστε μια ζεστή πετσέτα ή ένα θερμαντικό μαξιλάρι (στη χαμηλότερη ρύθμιση) στο σημείο του πόνου σας για 15 λεπτά για λίγες ώρες. Η θερμότητα χαλαρώνει τους μυες σας και προάγει τη ροή του αίματος.

Κρυοθεραπεία: Τοποθετήστε μια κρύα συσκευασία ή μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά (τυλιγμένα σε μια λεπτή πετσέτα για να προστατεύσετε το δέρμα σας) για 15 λεπτά κάθε λίγες ώρες. Το κρύο στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία σας, μειώνοντας τη φλεγμονή και το πρήξιμο. Χρησιμοποιήστε κρύο αντί για θερμότητα αμέσως μετά από έναν τραυματισμό.

Ασκηθείτε: Ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας σχετικά με τις ασκήσεις για τον αυχένα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο  και να βελτιώσετε το εύρος της κίνησής σας. Μην επιχειρήσετε ασκήσεις αν έχετε σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα ή ερεθισμένο νεύρο.

Τεχνικές μείωσης του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ένταση στο σώμα σας που μπορεί να συμβάλλει στον πόνο στον αυχένα.

Σταματήστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα βλάπτει τη δομή των οστών, επιταχύνει την εκφυλιστική νόσο των δίσκων και επιβραδύνει την αποκατάστασταση.

Πόσο καιρό χρειάζεται ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) για να αποκατασταθεί;

 

Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το τι προκαλεί τον πόνο στον αυχένα σας. Ο πόνος στον αυχένα που προκαλείται από κοινά προβλήματα, όπως οι καταπονήσεις και το άγχος, συνήθως βελτιώνεται μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς ο πόνος.

 

Πώς μπορώ να προλάβω τον πόνο στον αυχένα;

 

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να προλάβετε τον πόνο στον αυχένα που σχετίζεται με τα τεντώματα και τους σφιγμένους μύες.

 

Εξασκηθείτε σε καλή στάση του σώματος. Τοποθετήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε ή να τεντώνετε τον αυχένα σας όταν τις χρησιμοποιείτε. Κρατήστε τους ώμους σας ευθυγραμμισμένους και την πλάτη σας ίσια όταν κάθεστε, ώστε να μην καταπονείτε τον αυχένα σας. Ρυθμίστε τα καθίσματα στο αυτοκίνητό σας για να διατηρείτε καλή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Προσαρμόστε τη θέση σας στον ύπνο.Διατηρήστε καλή στάση του σώματος όταν κοιμάστε. Αν κοιμάστε ανάσκελα ή στο πλάι, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για να στηρίζετε το κεφάλι σας, ώστε το κεφάλι και ο αυχένας σας να είναι ευθυγραμμισμένα με το υπόλοιπο σώμα σας. Εάν κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να αποφορτίσετε την οσφυϊκή σας χώρα από πρόσθετη πίεση. Αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα με το κεφάλι γυρισμένο.

Μείνετε δραστήριοι: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές από τις ίδιες ασκήσεις που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου στον αυχένα για την πρόληψή του. Εάν εργάζεστε σε μια δουλειά που απαιτεί καθιστή εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάντε περιστασιακά διαλείμματα για να κινείστε και να τεντώνετε ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των μυών του αυχένα.

Μην κουβαλάτε μεγάλο βάρος στους ώμους σας.Αποφύγετε να μεταφέρετε βαριά αντικείμενα, όπως τσάντες βιβλίων ή βαλίτσες, στον ώμο σας. Αντί αυτού, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αποσκευές ή τσάντες με ρόδες.

Στο ιατρείο μας παρέχεται ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος αυχεναλγίας.

bottom of page