top of page

Αιθουσαία ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση. Αν και οι κοινές ημικρανίες χαρακτηρίζονται από μέτριο έως σοβαρό πόνο, η αιθουσαία ημικρανία μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι πονοκεφάλους σε συνδυασμό με συμπτώματα από το αιθουσαίο σύστημα του ωτός όπως ίλιγγο, ανισορροπία, ναυτία και έμετο.

 

Σημαντικά σημεία για την πάθηση

Η αιθουσαία ημικρανία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από το αιθουσαίο σύστημα ή συμπτώματα ισορροπίας με ή χωρίς πραγματικό πονοκέφαλο.

Σχεδόν πάντα υπάρχει ιστορικό ευαισθησίας στην κίνηση (όπως η ναυτία του αυτοκινήτου) από την παιδική ηλικία και ημικρανίες σε κάποιο σημείο της ζωής του ατόμου, ακόμη και αν οι τελευταίες εμφανίστηκαν πριν από δεκαετίες.

Η αιθουσαία ημικρανία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά φαίνεται να προκύπτει από αλληλεπικαλυπτόμενες οδούς που ρυθμίζουν τον πόνο και τις αιθουσαίες συνδέσεις με τον εγκέφαλο.

Πολλοί από τους εκλυτικούς παράγοντες που προκαλούν ημικρανίες μπορούν να προκαλέσουν αιθουσαία ημικρανία.

Συμπτώματα αιθουσαίας ημικρανίας

 

Οι αιθουσαίες ημικρανίες μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμούς των ακόλουθων συμπτωμάτων:

 

Συμπτώματα πονοκεφάλου ημικρανίας, όπως

 

  • Έντονος, σφύζων πονοκέφαλος, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού

 

  • Ναυτία και έμετο

  • Ευαισθησία στο φως, την οσμή και τον θόρυβο

Τα συμπτώματα από το αιθουσαίο σύστημα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • ίλιγγο (ζάλη), που συνήθως διαρκεί από λεπτά έως ώρες, αλλά μερικές φορές και ημέρες

  • αστάθεια και απώλεια ισορροπίας

  • Ευαισθησία στην κίνηση

 

Αν και τα υποκειμενικά συμπτώματα ακοής (κουδούνισμα, πληρότητα, πίεση στο ένα ή και στα δύο αυτιά) είναι συνηθισμένα, η σημαντική απώλεια ακοής θα πρέπει να εγείρει υποψίες για διαταραχή του έσω ωτός, όπως η νόσος Méniére.

Με την αιθουσαία ημικρανία, το άτομο μπορεί να βιώνει έναν συνδυασμό αιθουσαίων κρίσεων, οπτικής αύρας ή ευαισθησίας σε οπτικά ερεθίσματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και μπορεί να εμφανιστεί η αιθουσαία ημικρανία ή χωρίς πραγματικό πονοκέφαλο.

 

Αίτια

Αν και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως τους πολύπλοκους μηχανισμούς της ημικρανίας, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες τείνουν να πάσχουν περισσότερο συχνά από την πάθηση από ό,τι οι άνδρες και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται από την έμμηνο ρύση.

 

Επιπλέον, τα άτομα που είναι ευάλωτα στην αιθουσαία ημικρανία μπορεί να παρουσιάσουν επεισόδια μετά από εκλυτικά αίτια ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιημένων μοτίβων ύπνου, του MSG, του εμμηνορροϊκού κύκλου και τροφών όπως η σοκολάτα, το τυρί και το κόκκινο κρασί.

 

Διάγνωση της αιθουσαίας ημικρανίας

 

Επειδή η πλειονότητα των ατόμων που πάσχουν από αιθουσαία ημικρανία δεν έχουν ταυτόχρονα αιθουσαία συμπτώματα και πονοκεφάλους, η εμφάνιση ζάλης από μόνη της μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη διάγνωση. Άλλες διαγνωστικές εκτιμήσεις που μπορεί να παρουσιάζονται παρόμοια με την αιθουσαία ημικρανία περιλαμβάνουν:

 

  • Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV)

 

  • Νόσος του Méniére

  • παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA).

Είναι σύνηθες να συνυπάρχουν η αιθουσαία ημικρανία, η νόσος Méniére και ο BPPV, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμη πιο δύσκολη.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία για την αιθουσαία ημικρανία είναι παρόμοια με εκείνη που ισχύει για άλλους τύπους ημικρανίας. Η χρήση της μεκλιζίνης ή άλλων κατασταλτικών φαρμάκων που καταστέλλουν το αιθουσαίο σύστημα πρέπει να ελαχιστοποιείται και να χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά ανάλογα με τις ανάγκες, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου.

 

Εάν το άτομο έχει συχνές κρίσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα ή περισσότερα από αυτά τα φάρμακα, καθώς και άλλα:

 

  • Β-αναστολείς

  • Αναστολείς διαύλων ασβεστίου

  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

  • Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή σεροτονίνης/νορεπινεφρίνης (SSRI ή SNRI)

  • Τοπιραμάτη

 

Τα άτομα με αιθουσαία ημικρανία μπορούν να μειώσουν τον αριθμό και την ένταση των επεισοδίων διατηρώντας ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και γευμάτων, αποφεύγοντας τους εκλυτικούς παράγοντες, ασκώντας τακτικά και διαχειριζόμενοι το άγχος.

 

Στο ιατρείο μας πραγματοποιείται κλινική εξέταση του αιθουσαίου συστήματος, πλήρης Νευρολογική και Νευροχειρουργική εξέταση. Είναι σημαντικό να διαφοροδιαγνωστεί η ζάλη που προέρχεται απο το Αιθουσαίο σύστημα σε σχέση με τη ζάλη που είναι αυχενικής προελεύσεως.

 

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η διαταραχή του Αιθουσαίου συστήματος ο ασθενής ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας στο Ιατρείο, το οποίο αναφέρεται ως Θεραπεία Αιθουσαίου Συστήματος (Vestibular Rehabilitation Therapy).  

bottom of page