top of page

Αιμαγγείωμα σπονδυλικής στήλης

Τα σπονδυλικά αιμαγγειώματα είναι τα πιο συχνά καλοήθη σπονδυλικά νεοπλάσματα. Δεν είναι πραγματικά νεοπλάσματα αλλά φλεβικές δυσπλασίες. Συνήθως είναι ασυμπτωματικά και ανιχνεύονται τυχαία στην απεικόνιση για άλλους λόγους. Σπάνια, μπορεί να είναι τοπικά επιθετικά (επιθετικό σπονδυλικό αιμαγγείωμα).

Τα άτυπα αιμαγγειώματα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και δεν πρέπει να συγχέονται με τα επιθετικά σπονδυλικά αιμαγγειώματα.

 

Επιδημιολογία

Η επίπτωση των σπονδυλικών αιμαγγειωμάτων είναι περίπου 10%. Η πλειονότητα των αιμαγγειωμάτων παρατηρείται τυχαία σε συνήθεις ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης. Συχνά, τα μικρά αιμαγγειώματα δεν μπορούν να απεικονιστούν στις ακτινογραφίες και εντοπίζονται με πιο προηγμένη απεικόνιση, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία. Η εμφάνιση σπονδυλικών αιμαγγειωμάτων παρατηρείται ελαφρώς περισσότερο στις γυναίκες για άγνωστους λόγους και είναι πιο συμπτωματική στην 4η δεκαετία της ζωής.

 

Κλινική παρουσίαση

Τα περισσότερα αιμαγγειώματα είναι ασυμπτωματικά. Η κατάρρευση του σπονδυλικού σώματος ή η εισχώρηση στον νευρικό σωλήνα είναι μερικές από τις κλασικές αιτίες πόνου. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να κάνει το σπονδυλικό αιμαγγείωμα  επώδυνο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αξονική φόρτιση μέσω του σώματος του σπονδύλου.  

 

Παθολογία

Αποτελούνται από αγγειακούς χώρους που προκαλούν μετατόπιση του οστού. Έχει δύο κύριους ιστοπαθολογικούς τύπους, τα σπηλαιώδη (αφορούν σχετικά μεγάλα αγγεία) και τα τριχοειδή (αφορούν μικρά τριχοειδή) αγγειώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά στους τριχοειδείς τύπους, μπορεί να εμφανιστεί λυτική διάβρωση στον επισκληρίδιο χώρο, η οποία όμως είναι σπάνια. Είναι βραδείας ανάπτυξης και τα περισσότερα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

 

Κατανοµή

Η πλειονότητα όλων των σπονδυλικών αιμαγγειωμάτων εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί να βρεθεί σε όλη τη σπονδυλική στήλη.

 

Αξονική Τομογραφία

Η αξονική αξονική τομογραφία θα παρουσιάσει μια εικόνα "πουά" ή "αλάτι και πιπέρι". Στην οβελιαία αξονική τομογραφία, τα σπονδυλικά αιμαγγειώματα εμφανίζουν συνήθως το σημείο "κορδονιού".

 

Μαγνητική Τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία δείχνει καλύτερα τα εξωοστικά χαρακτηριστικά και απεικονίζει τα συστατικά του αιμαγγειώματος ως λίπος και νερό. 

Θεραπεία και πρόγνωση

Η θεραπεία για τα περισσότερα αιμαγγειώματα δεν είναι απαραίτητη.

Όταν είναι αναγκαία η θεραπεία είναι αυτή λόγω παρουσίας των νευρολογικών ελλειμμάτων ή του έντονου πόνου. Σε συμπτωματικές βλάβες, υπάρχουν πολλές επιλογές που πρέπει να σταθμιστούν. Η ακτινοθεραπεία, η κυφοπλαστική με μπαλόνι ή ο διααρτηριακός εμβολισμός με συνακόλουθη πεταλεκτομή είναι μερικές από αυτές τις επιλογές.

 

Διαφορική διάγνωση

Μεταστάσεις: συνήθως έχουν μειωμένη ένταση σήματος στην Τ1 και αυξημένη ένταση σήματος στην Τ2

Εστιακά λιπώδης μυελός: θα έχει μειωμένη ένταση σήματος σε ακολουθίες με καταστολή του λίπους

bottom of page