top of page

Ακουστικό νευρίνωμα

Το ακουστικό νεύρωμα είναι ένας μη καρκινικός όγκος που αναπτύσσεται στο κύριο νεύρο που μεταφέρει την ακουστική πληροφορία από το έσω ους στον εγκέφαλο. Το νεύρο αυτό ονομάζεται αιθουσαίο νεύρο. Οι κλάδοι του νεύρου επηρεάζουν άμεσα την ισορροπία και την ακοή. Η πίεση από ένα ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, βουητό στο αυτί και προβλήματα ισορροπίας. Μια άλλη ονομασία για το ακουστικό νεύρωμα είναι το αιθουσαίο σβάννωμα.

 

Ένα ακουστικό νευρίνωμα αναπτύσσεται από τα κύτταρα Schwann που περιβάλλουν το αιθουσαίο νεύρο. Το ακουστικό νευρίνωμα είναι συνήθως αργά αναπτυσσόμενο. Σπάνια, μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να γίνει αρκετά μεγάλο ώστε να πιέσει τον εγκέφαλο και να επηρεάσει ζωτικές λειτουργίες.

 

Οι θεραπείες για ένα ακουστικό νευρίνωμα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση, την ακτινοβολία και την χειρουργική αφαίρεση.

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα ενός ακουστικού νευρινώματος είναι συχνά εύκολο να διαφύγουν και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λόγω των επιδράσεων του όγκου στα νεύρα ακοής και ισορροπίας. Ο όγκος μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στα κοντινά νεύρα που ελέγχουν τους μύες του προσώπου, γνωστό ως προσωπικό νεύρο, και την αίσθηση, γνωστό  ως τρίδυμο νεύρο. Τα αιμοφόρα αγγεία ή οι δομές του εγκεφάλου μπορεί επίσης να επηρεαστούν από ένα ακουστικό νευρίνωμα.

 

Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πιο αισθητά ή χειρότερα συμπτώματα.

 

Τα συνήθη συμπτώματα ενός ακουστικού νευρώματος περιλαμβάνουν:

 

  • Απώλεια ακοής, συνήθως σταδιακά σε διάστημα μηνών έως ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής μπορεί να είναι αιφνίδια. Η απώλεια ακοής εμφανίζεται συνήθως στη μία πλευρά ή είναι χειρότερη στη μία πλευρά.

  • Κουδούνισμα στο προσβεβλημένο αυτί, γνωστό ως εμβοές.

  • Απώλεια της ισορροπίας ή αίσθημα έλλειψης σταθερότητας.

  • Ζάλη.

  • Μούδιασμα στο πρόσωπο και, πολύ σπάνια, αδυναμία ή απώλεια της κίνησης των μυών.

Σπάνια, ένα ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να μεγαλώσει αρκετά ώστε να συμπιέσει το στέλεχος του

εγκεφάλου και να γίνει απειλητικό για τη ζωή.

Αιτίες

 

Η αιτία των ακουστικών νευρινωμάτος μπορεί μερικές φορές να συνδέεται με ένα πρόβλημα σε ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 22. Συνήθως, το γονίδιο αυτό παράγει μια πρωτεΐνη καταστολέα όγκων που βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων Schwann που καλύπτουν τα νεύρα.

 

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα με το γονίδιο. Συχνά δεν υπάρχει γνωστή αιτία για ένα ακουστικό νευρίωμα. Αυτή η γονιδιακή αλλαγή κληρονομείται σε άτομα με μια σπάνια διαταραχή που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση τύπου 2. Τα άτομα με νευροϊνωμάτωση τύπου 2 έχουν συνήθως ανάπτυξη όγκων στα νεύρα ακοής και ισορροπίας και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Αυτοί οι όγκοι είναι γνωστοί ως αμφοτερόπλευρα αιθουσαία σβαννώματα.

Αίτια

Παράγοντες κινδύνου

Ο μόνος επιβεβαιωμένος παράγοντας κινδύνου για ακουστικά νευρινώματα είναι η ύπαρξη ενός γονέα με τη σπάνια γενετική διαταραχή νευροϊνωμάτωση τύπου 2. Ωστόσο, η νευροϊνωμάτωση τύπου 2 αντιπροσωπεύει μόνο το 5% περίπου των περιπτώσεων ακουστικού νευρινώματος.

 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της νευροϊνωμάτωσης τύπου 2 είναι οι μη καρκινικοί όγκοι στα νεύρα ισορροπίας και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Οι όγκοι μπορεί επίσης να αναπτυχθούν και σε άλλα νεύρα.

 

Η νευροϊνωμάτωση τύπου 2 είναι γνωστή ως αυτοσωμική επικρατούσα διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι το γονίδιο που σχετίζεται με τη διαταραχή μπορεί να μεταβιβαστεί σε ένα παιδί από έναν μόνο γονέα. Κάθε παιδί ενός προσβεβλημένου γονέα έχει 50-50 πιθανότητες να την κληρονομήσει.

Επιπλοκές

 

Ένα ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες επιπλοκές, όπως:

 

  • Απώλεια ακοής.

  • Μούδιασμα και αδυναμία στο πρόσωπο.

  • Προβλήματα ισορροπίας.

  • Βουητό στο αυτί.

Οι μεγάλοι όγκοι μπορεί να πιέζουν το στέλεχος του εγκεφάλου, εμποδίζοντας περιστασιακά τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το  εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στο κεφάλι σας, μια κατάσταση γνωστή ως υδροκέφαλος. Αυτό αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό του κρανίου.

Διάγνωση

Ένα ακουστικό νευρίνωμα είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί στα αρχικά στάδια, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εύκολα αντιληπτά και αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Τα κοινά συμπτώματα, όπως η απώλεια ακοής, συνδέονται επίσης με πολλά άλλα προβλήματα του μέσου και του έσω ωτός.

 

Αφού ο ιατρός σας κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας ενδέχεται να χρειαστείτε τις ακόλουθες εξετάσεις:

 

Δοκιμασία ακοής, γνωστή ως ακοομετρία. Αυτή η εξέταση διεξάγεται από έναν ειδικό σε θέματα ακοής που ονομάζεται ακουολόγος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ήχοι κατευθύνονται σε ένα αυτί κάθε φορά. Ο ακοολόγος παρουσιάζει μια σειρά ήχων διαφόρων τόνων. Εσείς δηλώνετε κάθε φορά που ακούτε τον ήχο. Κάθε τόνος επαναλαμβάνεται σε διαφορετικά επίπεδα για να διαπιστωθεί πως μπορείτε να ακούσετε.

 

Ο ακοολόγος μπορεί επίσης να σας παρουσιάσει διάφορες λέξεις για να ελέγξει την ακοή σας.

 

Απεικόνιση. Για τη διάγνωση ενός ακουστικού νευρώματος χρησιμοποιείται συνήθως μαγνητική τομογραφία (MRI) με σκιαγραφικό. Αυτή η απεικονιστική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει όγκους με διάμετρο μόλις 1 έως 2 χιλιοστά. Εάν η μαγνητική τομογραφία δεν είναι διαθέσιμη ή δεν μπορείτε να κάνετε μαγνητική τομογραφία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αξονική τομογραφία (CT). Ωστόσο, οι αξονικές τομογραφίες μπορεί να μην εντοπίσουν μικρούς όγκους.

Θεραπεία

Η θεραπεία του ακουστικού νευρώματος μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με:

 

  • Το μέγεθος και τον ρυθμό ανάπτυξης του ακουστικού νευρινώματος.

  • Τη γενική σας υγεία.

  • Τα συμπτώματά σας.

  • Υπάρχουν τρεις θεραπευτικές προσεγγίσεις για το ακουστικό νευρινώματος: παρακολούθηση, χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

bottom of page