top of page
Αναζήτηση

Μπορεί η εμμηνόπαυση να σχετίζεται με πόνο στη μέση;


Η εμμηνόπαυση μπορεί να σχετίζεται με πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως με εξάψεις, εναλλαγές της διάθεσης, προβλήματα ύπνου και διαταραχή στη λίμπιντο.


Γνωρίζατε ωστόσο ότι η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων από την εμμηνόπαυση μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτες στον πόνο στη μέση;


Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Φεβρουαρίου του 2020 στο περιοδικό Menopause διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του πόνου στη μέσης με την εμμηνόπαυση. Οι συγγραφείς ανακοίνωσαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα του πόνου στη μέση και της εκφυλιστικής δισκοπάθειας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.


Πως όμως τα οιστρογόνα μπορεί να επηρεάζουν την υγεία των οστών της σπονδυλικής στήλης;


Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο τόσο στην υγεία των ανδρικών όσο και των γυναικείων οστών. Προάγουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, που είναι τα κύτταρα του σώματος και συμβάλλουν στην παραγωγή οστίτη ιστού. Τα οιστρογόνα βοηθούν στην επιβράδυνση της διάσπασης των οστών και επάγουν την ανάπτυξη των οστών.


Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων με την πάροδο του χρόνου θέτει σε κίνδυνο την υγεία των οστών. Τα άτομα με χρόνιες ορμονικές ανισορροπίες και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες επηρεάζονται συχνά από οστικές παθήσεις όπως η οστεοπόρωση και η οστεοπενία (πρόδρομος της οστεοπόρωσης). Μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης είναι υψηλότερος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν στην απώλεια οστικής πυκνότητας με την πάροδο του χρόνου.


Τα οιστρογόνα βοηθούν επίσης στη διατήρηση των ιστών που περιέχουν κολλαγόνο, το οποίο βρίσκεται και στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Έρευνες έχουν συσχετίσει τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που προκύπτουν από την εμμηνόπαυση με πιο σοβαρή εκφύλιση των οσφυϊκών μεσοσπονδυλίων δίσκων και αυξημένη πιθανότητα για πόνο στη μέση στις γυναίκες σε σύγκριση με άνδρες παρόμοιας ηλικίας.


Οι συσχετίσεις που βρέθηκαν σε αυτές τις μελέτες καταδεικνύουν τη σημασία της παρακολούθησης των αλλαγών που αφορούν τον πόνο στη μέση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause, υπάρχει σχέση μεταξύ αυξημένης πιθανότητα για εμφάνιση πόνου στη μέση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν και σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η χρήση συμπληρωμάτων για τη διόρθωση της ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στη μέση και στην προαγωγή της υγείας των οστών.





779 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page