top of page
Αναζήτηση

Σχετίζεται η καπνιστική συνήθεια με τον πόνο στη μέση;

Αν είστε καπνιστής, πιθανότατα κάποιος, κάποια στιγμή, σας έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτή τη συνήθειά σας. Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και άλλες σοβαρές ασθένειες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Γνωρίζατε όμως ότι ο πόνος στη μέση βρίσκεται επίσης σε αυτή τη λίστα;


Το κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία.


Είναι κοινή γνώση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ότι το κάπνισμα σχετίζεται με τον πόνο στη μέση. Και οι μελέτες το επιβεβαιώνουν αυτό.


Για παράδειγμα, μια φινλανδική ανασκόπηση 40 μελετών που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2010 του American Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι σημερινοί καπνιστές έχουν 1,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αισθανθεί πόνο στη μέση τον προηγούμενο μήνα και 1,26 φορές περισσότερες πιθανότητες τον προηγούμενο χρόνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.


Το κάπνισμα μειώνει την ανταλλαγή ουσιών που απαιτούνται για υγιείς μεσοσπονδύλιους δίσκους.


Η καπνιστική συνήθεια σχετίζεται επίσης με τη σύσπαση των αρτηριών που τροφοδοτούν ουσίες τη σπονδυλική στήλη και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Επομένως η τροφοδοσία της σπονδυλικής στήλης παρεμποδίζεται.


Εάν θέλετε ένα καλό αποτέλεσμα από την επέμβαση στη μέση σας, ιδίως αν πρόκειται για σπονδυλοδεσία, μην καπνίζετε.


Στη σπονδυλοδεσία, ένα οστό ή ένα υλικό που μοιάζει με οστό τοποθετείται μεταξύ δύο ελαττωματικών σπονδύλων ως ένας τρόπος για να τους διεγείρει να ενωθούν. Κατά την περίοδο που ακολουθεί την επέμβαση (περίπου 3-4 μήνες) τα οστά συγχωνεύονται, κάτι που οι γιατροί συχνά αποκαλούν "περίοδο επούλωσης". Πρόκειται για μια κάπως επισφαλή περίοδο, διότι η ένωση των σπονδύλων δεν είναι εγγυημένη. Η Ερευνητική Εταιρεία Σκολίωσης (Scoliosis Research Society) αναφέρει ότι τουλάχιστον σε ποσοστό 5 - 15% των σπονδυλοδεσιών αποτυγχάνουν να επουλωθούν.


Η σημαντικότερη αιτία αποτυχίας της σπονδυλοδεσίας φάνηκε ότι είναι η καπνιστική συνήθεια.


80 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page