top of page
Αναζήτηση

Υποφέρετε από ζάλη, ίλιγγο, ημικρανία; Γνωρίστε τη θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης

Η θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης (Vestibular Rehabilitation Therapy, (VRT)) περιλαμβάνει χειρισμούς και ασκήσεις που σας βοηθούν να διαχειριστείτε τη ζάλη και τα προβλήματα ισορροπίας. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα καταστάσεων όπως ο ίλιγγος, η ζάλη και η ημικρανία.


Επισκόπηση


Η θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης βοηθά στη σταθεροποίηση της όρασης, στη βελτίωση της ισορροπίας και στη μείωση του κινδύνου πτώσης.


Συμβάλλει στη μείωση ή την εξάλειψη των προβλημάτων ισορροπίας.


Μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι με προβλήματα ισορροπίας που κάνουν VRT έχουν βελτιωμένη ισορροπία, λιγότερες ζαλάδες και μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης.


Η θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης απαιτεί χρόνο, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.


Ποιος χρειάζεται να υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία;


Η θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει άτομα με παθήσεις όπως:

  • Ίλιγγος

  • Νόσος Ménière

  • Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV)

  • Λαβυρινθίτιδα.

  • Αιθουσαία νευρίτιδα

  • Πονοκέφαλο -ημικρανία

  • Αιθουσαία ημικρανία

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο

  • Τραυματική εγκεφαλική βλάβη-Διάσειση εγκεφάλου

  • Τραυματισμό Δίκην Μαστιγίου στην Αυχενικής μοίρας Σπονδυλικής στήλης (Whiplash Injury)

Τι πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς από την αιθουσαία αποκατάσταση;


Η VRT ξεκινά με μια ολοκληρωμένη νευρολογική και κλινική αξιολόγηση που θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συλλογή λεπτομερούς ιστορικού των συμπτωμάτων του ασθενούς και του τρόπου με τον οποίο τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο ιατρός θα καταγράψει τον τύπο και την ένταση των συμπτωμάτων και θα συζητήσει τις συνθήκες που τα προκάλεσαν.


Επιπλέον, θα συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα, τα προβλήματα ακοής ή όρασης, άλλα ιατρικά ζητήματα, το ιστορικό πτώσεων, το προηγούμενο και το τρέχον επίπεδο δραστηριότητας και την κατάσταση διαβίωσης του ασθενούς.


Η αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης τη διενέργεια διαφόρων εξετάσεων για την αντικειμενικότερη αξιολόγηση των προβλημάτων του ασθενούς. Ο ιατρός θα εξετάσει το οπτικό και το αιθουσαίο σύστημα για να παρατηρήσει πόσο καλά ελέγχονται οι οφθαλμικές κινήσεις. Οι εξετάσεις αξιολογούν την αίσθηση (που περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον πόνο), τη μυϊκή δύναμη, το εύρος κίνησης των άκρων και της σπονδυλικής στήλης, τον συντονισμό, τη στάση του σώματος, την ισορροπία και την ικανότητα βάδισης.


Ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας αναπτύσσεται από τα ευρήματα της κλινικής αξιολόγησης, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και των απεικονιστικών μελετών. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με BPPV μπορεί να υποβληθεί σε άσκηση επανατοποθέτησης του ωτολίθων στους ημικύκλιους σωλήνες με σκοπό τη βελτίωση του περιστροφικού ιλίγγου που βιώνει.


Ο Ιατρός-Νευροχειρουργός Αθανάσιος Κωνσταντέλιας διαθέτει την αντίστοιχη εμπειρία και πιστοποίηση στη Vestibular Rehabilitation Therapy και αναλαμβάνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος στο Ιατρείο του.

98 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page