Ιατρείο Αθηνών
Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7
Αθανάσιος Κωνσταντέλιας
MD MPH
Νευροχειρουργός
(+30) 6906503484
Αδένωμα υπόφυσης
Τα αδενώματα της υπόφυσης είναι καλοήθεις όγκοι της υπόφυσης. Οι περισσότεροι εντοπίζονται στον πρόσθιο λοβό (πρόσθιο τμήμα) του αδένα.
Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους θα αναπτύξει αδένωμα της υπόφυσης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ορισμένα αδενώματα της υπόφυσης εκκρίνουν μία ή περισσότερες ορμόνες σε περίσσεια. Ακόμη και όταν είναι μικρού μεγέθους, αυτοί οι ενδοκρινικά ενεργοί όγκοι της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν τις λειτουργίες του σώματος.
Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αδενώματα της υπόφυσης σε οποιαδήποτε ηλικία.
Συμπτώματα αδενώματος της υπόφυσης
Τα συμπτώματα του αδενώματος της υπόφυσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
-
Πονοκέφαλους
-
Προβλήματα όρασης
-
Αύξηση βάρους
-
Αιμορραγία/μελανιές
-
Αλλαγή στη δομή των οστών, ιδίως στο πρόσωπο και τα χέρια
-
Διαταραχές στην έμμηνο ρύση
Μικροαδένωμα και μακροαδένωμα
Τα μικροαδενώματα είναι αδενώματα της υπόφυσης με διάμετρο μικρότερη από 10 mm. Ένα αδένωμα της υπόφυσης με διάμετρο μεγαλύτερη ή ίση των 10 mm ονομάζεται μακροαδένωμα.
Θεραπεία του αδενώματος της υπόφυσης
Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα αδενώματα συντονίζονται από μια διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει νευροχειρουργό, ωτορινολαρυγγολόγο και/ή ενδοκρινολόγο (ειδικό σε ορμονικές διαταραχές). Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό παρατήρησης, φαρμακευτικής αγωγής (συμπεριλαμβανομένης της ορμονοθεραπείας), ακτινοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης.
Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός αδενώματος της υπόφυσης μπορεί σπανίως να απαιτεί κρανιοτομία, ωστόσο συνήθως περιλαμβάνει μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται ενδορινική ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση, όπου ο νευροχειρουργός αφαιρεί τον όγκο μέσω της ρινός. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ειδικό με γνώσεις και εμπειρία στη χειρουργική του όγκου της υπόφυσης.
Ο Νευροχειρουργός Αθανάσιος Κωνσταντέλιας έχει εξειδικευτεί στην ενδοσκοπική χειρουργική βάσης κρανίου στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα από όπου έλαβε και την αντίστοιχη πιστοποίηση.