top of page

Προλακτίνωμα

Το προλακτίνωμα είναι ;ένας μη καρκινικός όγκος της υπόφυσης. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η γαλακτόρροια.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση του προλακτινώματος απαιτούνται οι παρακάτω εξετάσεις:

  • Επίπεδα προλακτίνης

  • Επίπεδα Τ4 και TSH

  • Αξονική ή μαγνητικη τομογραφία

Η διάγνωση της γαλακτόρροιας οφειλόμενη σε προλακτίνωμα βασίζεται στη σχετική αύξηση της προλακτίνης.

Θεραπεία

  • Εξαρτάται από το φύλο, την αιτία, τα συμπτώματα και άλλους παράγοντες

  • Όταν ενδείκνυται, η αρχική θεραπεία είναι συνήθως με έναν αγωνιστή ντοπαμίνης

Μικροαδενώματα


Τα μικροπρολακτινώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλαπλούς τρόπους. Ασυμπτωματικοί ασθενείς που έχουν επίπεδα προλακτίνης < 100 mcg/L και φυσιολογικά αποτελέσματα αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας ή που έχουν μόνο μικροαδενώματα μπορούν πιθανώς να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με παρακολούθηση. Οι ασθενείς με υπερπρολακτιναιμία θα πρέπει να παρακολουθούνται με τριμηνιαία μέτρηση των επιπέδων προλακτίνης και να υποβάλλονται ετησίως σε μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία για τουλάχιστον 2 επιπλέον έτη. Η συχνότητα της απεικόνισης μπορεί στη συνέχεια να μειωθεί εάν τα επίπεδα προλακτίνης δεν αυξηθούν.

Θεραπεία εγκύων ασθενών


Οι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης προτείνεται να διακόπτουν τους αγωνιστές ντοπαμίνης κατά τη στιγμή του θετικού αποτελέσματος του τεστ εγκυμοσύνης, μετά και από γνώμη του θεράποντα ιατρού, επειδή δεν απαιτείται επιπλεόν μείωση των επιπέδων προλακτίνης και υπάρχει μικρός κίνδυνος σημαντικής ανάπτυξης όγκου της υπόφυσης. Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής επιτρέπει στα επίπεδα προλακτίνης να αυξηθούν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν ο όγκος είναι διηθητικός ή εφάπτεται στο οπτικό χίασμα, μπορεί να είναι συνετό να συνεχιστεί η θεραπεία με αγωνιστή ντοπαμίνης καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου το 30% των μακροαδενωμάτων μεγαλώνουν- και ο φυσιολογικός υποφυσιακός ιστός επεκτείνεται. Εάν οι ασθενείς έχουν κλινικές ενδείξεις επέκτασης του όγκου (πονοκέφαλοι και/ή απώλεια οπτικού πεδίου) και η διόγκωση επιβεβαιωθεί με μαγνητική τομογραφία, τότε η θεραπεία με αγωνιστή ντοπαμίνης θα πρέπει πιθανώς να συνεχιστεί.

Ο Νευροχειρουργός Αθανάσιος Κωνσταντέλιας έχει εξειδικευτεί στην ενδοσκοπική χειρουργική βάσης κρανίου στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα από όπου έλαβε και την αντίστοιχη πιστοποίηση.

bottom of page