top of page
Αναζήτηση

Μη χειρουργική αντιμετώπιση της εκφυλιστική σκολίωσης των ενηλίκων

Λόγω της επεμβατικής φύσης της χειρουργικής επέμβασης σπονδυλοδεσίας για την εκφυλιστική σκολίωση των ενηλίκων και των σχετικών επιπλοκών της, η μη χειρουργική αντιμετώπιση θεωρείται συνήθως η θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της εκφυλιστική σκολίωσης των ενηλίκων. Η ακριβής φύση της συντηρητικής θεραπείας ποικίλλει ευρέως και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, κηδεμόνες, χειροπρακτικούς χειρισμούς, επισκληρίδιες ενέσεις, στεροειδή και φαρμακευτικά αναλγητικά όπως τα ΜΣΑΦ και τα οπιοειδή.


Ο πιο κοινός στόχος της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η συμπτωματική μείωση του πόνου. Ο κηδεμόνας, ο οποίος μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της κλίσης στη βρεφική και στη νεανική ιδιοπαθή σκολίωση, δεν έχει δείξει παρόμοιο όφελος στους ενήλικες. Πιθανότατα ο ρόλος του κηδεμόνα στη σκολίωση των ενηλίκων περιορίζεται στην προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, η σκληρή στήριξη είναι συνήθως ελάχιστα ανεκτή από τον πληθυσμό των ασθενών με εκφυλιστική σκολίωση ενηλίκων, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι και μπορεί να βιώνουν πόνο ή καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα σε συνδυασμό με τις δύσκαμπτες ορθώσεις.


Η φυσικοθεραπεία είναι μια άλλη μη χειρουργική θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη φροντίδα της σκολίωσης. Παραδοσιακά, ο στόχος της φυσικοθεραπείας ήταν η ενδυνάμωση των βασικών μυών, των απαγωγών του ισχίου και των οπίσθιων μηριαίων για τη μείωση του φορτίου στις παρασπονδύλιους μύες, μειώνοντας έτσι τον πόνο και βελτιώνοντας τη στάση του σώματος. Αν και αυτή η προσέγγιση έχει σημειώσει επιτυχία σε παιδιά και εφήβους, μια πολυκεντρική προοπτική μελέτη των Fritz et al. δεν έδειξε καμία διαφορά στα επίπεδα πόνου ή στη χρήση οπιοειδών μεταξύ συμπτωματικών ενήλικων ασθενών που έλαβαν φυσικοθεραπεία για την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης έναντι εκείνων που δεν έλαβαν.


Η μέθοδος Schroth έχει τις ρίζες της στην προπόνηση της στάσης, η οποία στοχεύει στην επιμήκυνση και στη βελτίωση της στροφής της σκολιωτικής σπονδυλικής στήλης. Έχει δείξει αποτελέσματα για την ιδιοπαθή σκολίωση σε εφήβους και σε νεαρούς ενήλικες, ωστόσο, ο ρόλος της στην εκφυλιστική σκολίωση ενηλίκων δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν, εξ όσων γνωρίζουμε, μελέτες με υψηλό επίπεδο τεκμηρίωσης που να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Schroth σε ενήλικες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού μπορέσει να συστηθεί οριστικά ως αποτελεσματική μορφή θεραπείας για την εκφυλιστική σκολίωση των ενηλίκων.


Βιβλιογραφία

Fritz JM, Lurie JD, Zhao W, et al. Associations between physical therapy and long-term outcomes for individuals with lumbar spinal stenosis in the SPORT study. Spine J. 2014;14(8):1611-1621


10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page